Presentació de la tesi "Les Infermeres voluntàries de les Brigades Internacionals: El cas de la clínica militar de Vic"
Cinta Sadurní Bassols és doctora en atenció integral i serveis en salud i professora associada del Departament de Ciències Socials i del benestar a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i és associada a l’Amical Brigades Internacionals de Catalunya.
El treball fa un ampli recorregut que va des de la incorporació de les infermeres a les BB.II, l’arribada a Albacete, la seva assignació a les unitats de combat o als hospitals, les tasques que varen fer per la salut dels seus pacients però també pel manteniment del seu benestar emocional, per mantenir el seu esperit antifeixista i per desenvolupar activitats socioculturals als hospitals.
A la Clínica Militar de Vic hi van treballar 95 dones acreditades com a infermeres, procedents de 17 països que van tenir cura de 1500 pacients i van haver d’afrontar una epidemia de febres tifoidees. Cal esmentar que entre elles hi havia 29 infermeres acreditades de nacionalitat espanyola de les que hi resta poca informació ja que les seves dades van ser destruïdes per protegir-les a elles i les seves famílies. Sobre les dones vigatanes que es van formar en tasques d’infermeria i van col·laborar a l’hospital, sols en queden testimonis orals per la por a represàlies.
Cal esmentar que les infermeres internacionals cobraven un salari de 300 pessetes mensuals, mentres que els xofers o mecanògrafes en cobraven 400.
Una part molt important de les infermeres internacionals van mantenir activitats socials, ecològiques o polítiques durant tota la seva vida.
Podeu consultar la tesi en aquest enllaç
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada