8 de maig: Dia d'homenatge a les víctimes de l'Exili

Jesús García Martínez, l'últim brigadista internacional viu, amb l'Antònia Jover i l'Eduard Amouroux,  
durant els actes commemoratius del 8 de maig  de 2023

El passat 8 de maig de 2023, la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica del Govern d'Espanya va celebrar el “Dia d'Homenatge a les Víctimes de l'Exili”, tal com s'estableix a l'article 8 de la Llei de Memòria Democràtica, per al “record i homenatge als homes i dones que van patir l'exili com a conseqüència de la Guerra i la Dictadura” franquista.
Aquest any es va dur a terme la commemoració als escenaris francesos de El Pertús (Le Perthus), Cotlliure (Collioure) i Argelers (Argelès-sur-Mer), que tantes persones es van veure obligades a recórrer en la seva fugida de la repressió i la mort després de la victòria del cop d'estat feixista a Espanya el 1939.
La nostra entitat, juntament amb altres entitats memorialistes com l'Associació Catalana de Persones Expresses Polítiques del Franquisme, va ser convidada a participar-hi, assistint nombroses persones d'ambdues entitats, que es van traslladar al sud de França amb autobús el mateix dilluns dels actes. Van captar imatges de les activitats l'Ignasi Espinosa i l'Antoni Vicente.

El programa es va iniciar a El Pertús, a les 9.00 h, davant de l'ajuntament.
Assistiren juntament amb la nostra, autoritats espanyoles, representants polítics i sindicals, i altres associacions memorialistes, així com autoritats franceses, i representants de diferents associacions.
Es va fer una marxa de 800 metres en memòria i homenatge al llarg camí que van dur a terme els exiliats procedents d'Espanya.


Després es va partir cap a Cotlliure, per assistir a l'Acte d'Homenatge a les víctimes que va començar a les 12.00 h al Centre Cultural de la ciutat, i després es va oferir un aperitiu.
Es va poder escoltar a l'acte el mític cantautor Paco Ibáñez i, el que per a la nostra entitat va ser un especial motiu de satisfacció, a qui potser és l'últim brigadista internacional que encara continua viu, que és Jesús García Martínez, de 104 anys, i nascut el 30 d'octubre de 1918 a Baza (Granada), però que des de ben petit ja va estar vivint a França, des d'on va tornar per lluitar als 18 anys a favor de la República una vegada iniciat el conflicte armat (entrevista a ell al diari 'El País' de 15 de maig de 2023).
Figura a la base de dades del SIDBRINT un tal Jesús García Martínez, que va nèixer a França -però tal vegada s'hagi de comprovar si és la mateixa persona, el noms i cognoms són molt comuns- y no figura a la de l’ACER (Amis des Combattants en Espagne Républicaine -França-). Si apareix en la segona un tal Joseph García Martínez, però es diu que va nèixer a St Etienne (Franca) al 1919, i no coincideix això amb el nostre brigadista.


       Jesús García Martínez amb Carles Vallejo, president ACPEPF



Video captat per un membre de l'Amical dels Guerrillers Espanyols  a França





Recital de Paco Ibañez

Jesús García Martínez, amb membres de l'Amical



A partir de les 15.00 h es van dur a terme dues ofrenes florals a Argelers, al Cementiri dels espanyols i al monòlit que assenyala l'entrada al camp de concentració de la seva platja.





I després d'això una més que satisfactòria tornada a casa, amb l'ànim satisfet per haver pogut participar en aquesta commemoració del que va significar passar a França centenars de milers de persones durants els mesos de gener i febrer de 1939.






Comentaris