Nous ulls de bou a Malgrat

El dissabte, 1 de juny de 2024, a Malgrat de Mar i dins del marc del Solidarity Park, vam assistir a l’acte d’inauguració dels nous ulls de bou incorporats al monument en record del enfonsament del vaixell “Ciudad de Barcelona”, torpedinat a l’any 1937 per un submarí italià. Cal recordar que aquest monument, creat per en Rob Mcdonald, va incorporant nous ulls de bou a partir dels dissenys proposats per estudiants de diverses localitats que formen part del projecte participatiu del Solidarity Park.

En aquest acte i en representació de l’Amical Brigades Internacionals, hi va intervenir en Antoni Vicente que va transmetre els missatges següents:
  • Tot el que ha passat en aquesta edició del Solidarity Park va néixer d’una idea. En Rob Mcdonald va creure que estaria bé fer un monument en record del “Ciudad de Barcelona” . A partir d’aquella idea es va formar un equip de persones que van idear el que avui és el Solidarity Park. Això ens mostra que les idees, els equips i els projectes són la base del desenvolupament de les societats humanes i a Malgrat ho esteu fent molt bé.
  • Avui, Solidarity Park ja no és una idea ni un projecte, és una realitat consolidada que cal mantenir i que forma part de l’escenari del memorialisme a Catalunya.
  • Vivim en un temps convuls. El feixisme ha adaptat noves formes que tenen una bona acollida entre les capes populars a Europa, a Espanya i també a Catalunya i el paper del memorialisme no es pot limitar a observar el creixement de les polítiques d’odi, ans al contrari, el memorialisme ha d’incrementar la divulgació de l’internacionalisme, la solidaritat entre persones i pobles. El memorialisme ha de ser clau en la lluita antifeixista perquè la memòria no treballa sols pel passat sinó que també ha de treballar perquè la humanitat pateixi de nou la barbàrie del feixisme.
  • Parlant de barbàries, d’internacionalisme i de solidaritat no podem oblidar el genocidi que està patint el poble palestí i la feble resposta que estem donant des de la societat civil. Sense cap dubte, les Brigades Internacionals ens donen de nou, un exemple d’una generositat que hem anat perdent.
  • Les polítiques de l’odi, alimenten les guerres, i la classe treballadora és la principal proveïdora de morts a totes les guerres ja que aporta els morts dels guanyadors, dels perdedors i dels que no tenen res a veure, per tant, des de l’internacionalisme hem de treballar sempre per la Pau.
  • El memorialisme s’ha d’adaptar per arribar a la gent jove, que ja no tenen referències directes a la Guerra d’Espanya o la II Guerra Mundial i això vol dir el treball actiu en el món educatiu, en la cultura, en comunicació i en l’acció social desenvolupada en ateneus i associacions. Solidarity Park ja està treballant en aquesta línia i cal seguir desenvolupant aquest model.
No pasarán!!!

Comentaris