Manifest: "Unitat contra l'avenç de l'extrema dreta i el feixisme", en el context de les eleccions al Parlament Europeu 2024

El dijous 9 de maig, a les 11:00 h, a l’espai Assemblea de CC.OO., a la Via Laietana 16, va tenir lloc la presentació del present Manifest:

En el context de les eleccions al Parlament Europeu (PPEE) del 9 de juny de 2024

UNITAT CONTRA L’AVENÇ DE L’EXTREMA DRETA I EL FEIXISME

El pròxim dia 9 de juny de 2024 celebrarem les eleccions al Parlament Europeu (PPEE) per escollir els i les representants dels diferents països de la Unió que conformaran l'hemicicle europeu durant els cinc anys vinents.

Un un context generalitzat d'auge de les opcions d'extrema dreta en molts dels països de la Unió, fa pensar en un important increment de la seva representació en el nou PPEE. Fet que ens preocupa enormement.

L’Europa dels pobles s'ha de conformar com un espai de respecte a la diversitat, plenament democràtica i respectuosa amb els drets de ciutadania i socialment justa i acollidora i valedora de les minories.

Davant d'aquesta expectativa d'increment de les forces d'extrema dreta, les organitzacions que formem part de l'Ateneu de Memòria Popular de Barcelona, referents de la lluita antifeixista i contra l'oblit, fem una doble crida a la ciutadania i a les organitzacions polítiques a actuar per frenar i aïllar a organitzacions xenòfobes, racistes, feixistes i ultranacionalistes.

Demanem a la ciutadania, un vot conscientment antifeixista per evitar al màxim la influència que puguin tenir en el futur PPEE grups parlamentaris de caràcter feixista com pot ser l'actual grup "Identidad y Democracia".

Demanem a les organitzacions polítiques democràtiques, el treball conjunt per evitar i frenar l'avenç de l'extrema dreta en els països europeus, així com qualsevol influència en les polítiques del Parlament Europeu i els comissariats del Govern de la Unió Europea.

Volem una Europa que prioritzi la solidaritat entre pobles i persones, on es blindin mecanismes de benestar social en un moment cada cop més conflictiu on creixen les desigualtats: volem una Unió Europea més integrada, més social i més democràtica, que defensi els drets humans de totes les persones i que no toleri els atacs contra les dones, els atacs xenòfobs, el racisme.

Europa s'ha de vertebrar a través del territori, de la cultura, de l'educació i la reflexió conjunta respecte de la seva història de lluita antifeixista, que va començar amb la guerra d'Espanya com a preludi de la Segona Guerra Mundial. També a través de la seva memòria per encarar amb garanties democràtiques el seu futur com una col·lectivitat basada en drets.

Europa ha de convenir en un espai promotor de polítiques de pau davant de conflictes armats i internacionals creixents. Ens cal treballar, conjuntament amb Associació Catalana d'Investigacions Marxistes, Amical de les Brigades Internacionals, Amical de Mauthausen, Amical de Ravensbrouk, Associació Catalana de Persones Expreses Polítics Franquisme, Associació Catalana de Juristes Demòcrates, Associació Conèixer Història, Consortium for Advanced Studies Abroad, Escola Àngel Baixeras, European Observatory on Memories, Fundació Museu Històric Social la Maquinista, Fundació Cipriano García - CCOO de Catalunya, IRIDIA, La Teranyina Anònima (La Voz ahogada), Memorial Democràtic Treballadors Seat, Fundació Neus Català, Associació Memòria Socialista, Androna Cultura. altres organismes internacionals, per garantir la resolució de conflictes de forma pacífica i a través del diàleg.

La ciutadania europea, les organitzacions polítiques democràtiques, conjuntament amb tot el moviment memorialista i antifeixista dels països europeus (organitzats entorn de la Federació Internacional de Resistents -FIR-), han de vertebrar urgentment una autèntica mobilització en contra del creixement de l'extrema dreta i establir un autèntic compromís antifeixista europeu unitari, democràtic, capaç d'afrontar la desmemòria que obre les portes al retorn de la barbàrie al nostre continent.

Dret a la Memòria per una Europa de drets!



Comentaris