Presentació al castell de Castelldefels del llibre de Marco Puppini "Seguendo un ideale. Giuseppe Marchetti 'Vinet' combattente antifascista senza frontiere"

Marco Puppini durante su charla


El dilluns 30 d'octubre de 2023 a les 18 h va tenir lloc al castell de Castelldefels l'acte de presentació del llibre de l'historiador italià Marco Puppini "Seguendo un ideale. Giuseppe Marchetti 'Vinet’ combattente antifascista senza frontiere" publicat amb la contribució de l'Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna (AICVAS)  per Odradek (Roma, 2022).
L'acte va ser organitzat per la mateixa Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna (AICVAS) i l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya (ABIC). Al mateix, a més de l'autor, van estar presents Italo Poma, president d'AICVAS; Eduard Amouroux, president de l'ABIC y Carles Vallejo, president de l'Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme. 
  • Giuseppe Marchetti "Alfredo Vinet", brigadista italià, va lluitar a Espanya amb la Centuria Gastone Sozzi i després va treballar pel Servei d'Informació Militar de les Brigades Internacionals. Al setembre de 1938 va dirigir amb Pietro Celli, altre brigadistaa italià, una important investigació sobre els abusos comesos contra els drets humans dels presoners per la direcció de la presó situada a l'interior del castell.
Abans, a les 16 h, va haver una visita guiada al castell que el 1938 va ser reconvertit en una presó per a homes de les Brigades Internacionals culpables d'algun delicte, principalment deserció. Als murs del castell es conserven molts grafits de molts brigadistes empresonats a l'època. 
A l'acte de presentació hi va participar l'autor Marco Puppini, amb una presentació d'Alfonso López Borgoñoz, historiador, que vaa explicar detalls de la investigació al castell de Giuseppe Marchetti i Pietro Celli, i va acompanyar al grup amb explicacions sobre les Brigades Internacionals al castell durant la visita.

Giuseppe Marchetti (primer a l'esquerra) y Pietro Celli (4t des de l'esquerra, a Alacant. Ambdós van ser responsables de la investigació al castell de Castelldefels de les tortures del comandant Marcel Laantez als brigadistes empressonats (Foto AICVAS, acolorida per Alfonso López Borgoñoz). 
 
Escrit de Marchetti (signat amb el seudònim de Vinet) sobre les acusacions a Lantez. (RGASPI 545-2-150)





Carles Vallejo (president de l'Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme) i Marco Puppini.


Isabel Alonso (Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme)
A l'esquerra Eduard Amouroux (Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya) i Isabel Alonso (Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme)

Comentaris