XIX Congrés de la Federació Internacional de Resistents i Homenatge a les víctimes de la repressió franquista al Camp de la Bota

Carles Vallejo, president de l'Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme, que ha estat elegit membre de la junta de la FIR (fotos d'Alfonso López Borgoñoz)

Entre el divendres 27 i el diumenge 29 d'octubre del 2023 es va celebrar a Barcelona el XIX Congrés de la Federació Internacional de Resistents (FIR), organització de caràcter antifeixista, amb la participació de gairebé un centenar de delegats de tot Europa i el Marroc.

La inauguració es va fer al Saló de les Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona el divendres 27 a les 18 h amb el lliurament dels premis Michel Vanderborght. Entre les persones premiades estava Liliana Segre, senadora vitalícia i exdeportada al Camp de Birkenau, Teresa Alonso, nena refugiada de la guerra a Rússia on va patir el setge de Leningrad i Delfina Tomás, nena refugiada de la guerra a França i Àustria.

Les sessions de treball del congrés es van dur a terme el dissabte 28 des de les 9 h al saló d'actes de CCOO de Catalunya (Via Laietana 16, Barcelona). Van saludar el congrés Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya; Fernando Martínez, Secretario de Estado de Memoria; Gemma Ubasart, Consellera de Justícia Drets i Memòria i un representant de la Federació Mundial de Veterans WVF.

El diumenge 29 els delegats van assistir a diversos actes commemoratius en memòria de les Brigades Internacionals i de les víctimes de la dictadura franquista.

Així, com es veu en aquestes imatges, a les 9,30 h es van reunir davant del parapet de les executades i dels executats al Camp de La Bota (Barcelona), on van fer un homenatge a les persones assesinades com a fruit de la repressió franquista a la postguerra a Barcelona i a la seva província. A l'aactivitat van assitir diversos membres de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya i es vaa afegir una nodrida representació de l'Associazione Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna (AICVAS)

Posteriorment, com es pot seguir en altres pàgines d'aquesta web, a les 11 h van anar a la Rambla del Carmel, i davant el monument a la Brigada Lincoln van recordar el comiat a Barcelona de les Brigades Internacionals, amb música del Quartet Brossa, lectura de les paraules de Dolores Ibárruri i parlaments d'Eduard Amouroux de l'Amical de les Brigades Internacionals, de l'Ajuntament de Barcelona, d'Ulrich Schneider, Secretari de la FIR i de Gemma Ubasart, Consellera de Justícia Drets i Memòria.

A la tarda, a les 17 hores, van participar a l'acte que va tenir lloc a les Masies de l'Espluga de Francolí on el Cap de govern de la República, Juan Negrín va acomiadar les Brigades Internacionals. Van parlar a l'acte l'alcalde de l'Espluga de Francolí, l'Amical de les Brigades Internacionals, Filippo Giuffrida, vicepresident de la FIR i la Consellera Gemma Ubasart.

La FIR es va fundar en plena guerra freda a Viena el 1951 amb l'objectiu central de preservar la pau i el llegat polític dels supervivents del conflicte mundial i reuneix organitzacions creades després de la Segona Guerra Mundial per resistents, partisans, deportats, lluitadors antinazis i també antifeixistes de les generacions actuals. És una organització internacional de veterans, no governamental i sense ànim de lucre. La missió de la FIR és ser l'organització líder que promou el benestar i brinda assistència i ajuda als veterans i víctimes de la guerra i ajuda la comunitat internacional en la promoció de la pau i la seguretat internacionals.

Els actes van ser organitzats a Catalunya per l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya (que és membre de la FIR, a la qual s'ha incorporat recentment), conjuntament amb entitats com l'Associació Catalana de Persones Represaliades Polítiques pel Franquisme, l'Amical de Mauthausen i altres camps, i  l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya.











Alfonso López Borgoñoz (ABIC) e Isidoro Teruel (Amical Mauthausen)

Comentaris