85è Aniversari de la Batalla de l’Ebre

 

Aquests dies de juliol de 2023 es compleix el 85è aniversari de la Batalla de l’Ebre. El diumenge 16 al poble d’Ascó es va celebrar al lloc anomenat pas de la barca, que va ser un dels punts per on els soldats republicans van travessar el riu, un acte commemoratiu d’aquella batalla que va ser la més important de la guerra d’Espanya i va ser prèvia a la derrota final de la Segona República.
El President de la Generalitat, Sr. Pere Aragonès, la Consellera de Justícia, Sra. Gemma Ubasart i l’Alcalde d’Ascó, Sr Miquel Àngel Ribas, van presidir un acte que comptar amb l’assistència d'unes 100 persones i van dirigir unes paraules als presents. Hem d’assenyalar les paraules de la Sra. Ubasart fent menció especial a la participació de les Brigades Internacionals en aquella batalla tant important, just abans de la seva retirada definitiva de la lluita.
Entre els assistents hi havia un supervivent de la lleva del biberó, en Salvador Farres de 102 anys.
Es va llegir una carta del president de l’associació de supervivents de la lleva del biberó, en Miquel Morera, al qui se li ha atorgat la Creu de Sant Jordi. Vam poder escoltar un text de l’escriptor i actor, Valer Gisbert i escoltar unes peces musicals de Monteverdi, interpretades per l’Agrupació Camerata XXI.
Conversa de les entitats memorialistes amb el Sr. Pere Aragonès (segon des de l'esquerra). Es veu a l'Esquerra a Carles Vallejo (ACPEPPF), a l'Enric Garriga, amb la bandera republicana (Amical de Buchenwald) i a  l' Eduard Amouroux (ABBIIC).

A l’acte hi van participar representants de diverses entitats memorialistes, així com la directora del COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre), Sra. Cinta Fornos.L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya va està present a l’acte, representada per el seu president, Eduard Amouroux.





Comentaris