A la recerca del pas de les Brigades per les terres de l'Ebre


Cròniques de Quim Fornés (amb fotos El Nueve), del viatge a la Batalla de l'Ebre organitzat per l'Amical Brigades Internacionals de Catalumya i la Federació de Pensionistes de CCOO, amb el bon guiatge de Terra Enllà, des del 12 al 15 de juny de 2023.

Dilluns 12 de juny de 2023
Miravet-Pinell de Brai-Corbera d'Ebre

Avui 1r dia del viatge a la Terra Alta, resseguint els espais de la Batalla de l'Ebre, organitzat per la Federació de Pensionistes de CCOO i l'Amical de les Brigades Internacionals.
Amb el bon guiatge de l'Andreu i la Maite de Terra Enllà, hem estat a Miravet, un dels llocs d'inici de l'ofensiva republicana.A Pinell del Brai ben acompanyades, també per l'Antonia Serres i l'alcaldessa del poble que ens ha donat la benvinguda i per la tarda, després d'un bon apat, al poble vell de Corbera.
Una jornada intensa i molt interessant.




















Dimarts 13 de juny de 2023
Cim de la Mort-Gandesa-La Fatarella 

En el segon dia del nostre viatge als escenaris de la Batalla de l'Ebre, hem fet una excursió als cims de la Mort, i de l'Àliga, on va haver infernals combats, en l'intent frustrat de l'exèrcit republica per conquerir aquestes cotes i avançar sobre Gandesa.
La primera línia de xoc republicana amb bona part composta per soldats canadencs, irlandesos, anglesos no ho va aconseguir, enfrontant-se a legionaris i mercenaris marroquíns ben armats i en una bona posició defensiva.
Per la tarda, després d'un bon apat, hem anat a la Fatarella , a visitar ell centre d'interpretació dels combatents internacionals a la Guerra d'Espanya. Els del bàndol franquista: feixistes italians i portuguesos i nazis alemanys i els de bàndol republicà: les Brigades Internacionals, compostes per homes i dones de molts països.
Hem acabat la jornada a les trinxeres de les "Devees"
Cal destacar amb molt interès i emoció les bones explicacions dels nostre guies de Terra Enllà: la Maite i l'Andreu, amb les històries personals de combatents, a partir dels seus diaris, cartes i escrits. Com també les dificultats de la vida quotidiana en el fragor del combat de soldats i civils.














Dimecres 14 de juny de 2023
Serra de Pàndols-Batea-Gandesa-Bot

Pujada a la Vall Closa, en el tercer dia del nostre viatge a la Batalla de l'Ebre
En aquest indret de la serra de Pandols hi ha un monument erigir per soldats de la XV brigada d'internacionals, a la memòria de companys seus, morts en combat. Canadencs, estatunidencs, cubans com Efrain Guasch.
Hem resseguit el sender marcat fins ara a aquest indret en un camí costerut. Els nostres guies l'Andreu i la Maite de Terra Enllà, ens han explicat històries personals de soldats, en aquest combat dur que van protagonitzar els brigadistes internacionals al costat de soldats catalans i altres indrets d'Espanya.
En el mentre tant un altre grup de persones menys acostumades a la caminada han visitat el museu de Corbera, dedicat a la Batalla
Hem reprès forces al restaurant Miravall de Batea, on hem menjat 4 plats i postre de menjars en temps de guerra, on amb imaginació van haver de suplir la falta de condiments.
Per la tarda hem visitat el museu del CEBE a Gandesa i tancat la jornada amb el tast de vins del Celler Menescal.










Dijous 15 de juny de 2023 
Camposines-Marçà

Hem estat al memorial de les Camposines on hi ha la llista de combatents desapareguts a la batalla, en un monument ubicat en un promontori defensiu de l'exèrcit republicà que molt li va costar als feixistes de Franco, conquerir.
Després hem anat a Marçà on hi ha les tombes d'internacionals nordamericans i d'un soldat republicà amic d'aquests.
Una jornada memorable en aquest magnífic viatge que hem fet, amb molta participació de tothom: testimoniatges, records, cançons republicanes,....
Final molt emotiu del nostre viatge a la Batalla de l'Ebre organitzat per l'Amical Brigades Internacionals i la Federació de Pensionistes de CCOO amb el guiatge de Terra Enllà.













Comentaris