Coratge sota el foc – Dones nord-americanes a la Guerra Civil Espanyola

 


A partir de cartes, diaris i articles publicats i no publicats, aquest llibre narra les històries de vint dones nord-americanes valentes que van arriscar la seva vida defensant la República a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Com a dones, les seves contribucions per salvar vides han estat sovint ignorades, minimitzades o oblidades. Aquí n’hem reunit les veus perquè puguem entendre les seves experiències, les seves motivacions com a voluntàries i el que va significar la seva feina. De maneres molt diverses, les dones d’avui dia encara es veuen emmirallades en aquelles lluites, particularment amb l’actual creixement global de l’extrema dreta.

Aquest llibre és el resultat d’una col·laboració de quatre cosines de Catalunya que resideixen a tres ciutats de tres continents diferents (Nova York, Sydney i Barcelona), i creuen fermament que s’ha de recuperar la història de les dones.
Acte de presentació del llibre el 14 de febrer de 2023 a Terrassa, i lectura dramatitzada, amb la intervenció de Eduard Amouroux (president de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Consol Hernández (vicepresidenta de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Tessa Julia (escriptora) i Mireia Clemente (actriu i secretària de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya)

El llibre va ser originalment escrit en anglès a partir de fons documentals extrets dels Arxius de la Brigada Abraham Lincoln (ALBA) a la biblioteca Taminent de la Universitat de Nova York.

Per a la producció en català ha comptat amb el suport de l’Amical de les Brigades Internacionals de Barcelona. Publicat per Edicions Neret.
  • Text original en anglès d’Helena G. Vancells
  • Il·lustracion de Júlia Vancells
  • Disseny gràfic inspirat en Maria Vancells
  • Traducció de Montse P. Vancells
  • Pròleg d’Eduard Amouroux







Comentaris