L'Amical en un acte en record de les persones del Baix Llobregat deportades als camps nazis

A les 12 h del divendres 28 d'abril de 2023, va tenir lloc al Parc de la Torreblanca (Av. d'Esfinx. Parc de Torreblanca. Sant Feliu de Llobregat) l'acte anual d'ofrena floral en commemoració de les més d'un centenar de víctimes del Baix Llobregat de la deportació als Camps de Concentració nazis (en l'actualitat ja tenim el nom de 102 persones), que organitza des del 2020 la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat als voltants del 5 de maig.

L'acte es va fer al peu de l'olivera plantada al 2020 en record d'aquestes persones deportades,

El programa de l'acte va començar amb unes paraules de Jordi Carbonell, conseller de Cultura, Medi Ambient i Memòria Democràtica del Baix Llobregat i de Genoveva Català, presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Posteriorment, diverses entitats memorialistes, com l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, en la figura del seu president Eduard Amouroux, van ser convidades a llegir els noms de vint de les persones de la comarca deportades als camps nazis, i així van participar també:
  • Carles Vallejo, president de l’Associació d’ex-persones preses polítiques;
  • Juan Calvo, president d’Amical Mauthausen,
  • Elisabet Sorde, representant dels Iaioflautes
  • i Tina Merino, per la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat.
L'ofrena floral va se acompanyada per la coral de Iaioflautes, amb una selecció de cançons en record de l'exili i la resistència.

Posteriorment es va fer l'ofrena floral i final van dir unes paaraules Xavier Menéndez, responsable de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Josep Font Sentías, responsable de la Xarxa de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

Van assitir-hi de l'Amical de les Brigades l'eduaard Amouroux, l'Antonia Jover, la Rosa Eulàlia i l'Alfonso López Borgoñoz

Fotos i videos Alfonso López Borgoñoz

Parailes de Jordi Carbonell i Genoveva Català

Lectura de noms a càrrec de Carles Vallejo

Lectura de noms a càrrec de Eduard Amouroux

Lectura a càrrec de Juan Calvo

Lectura a càrrec d'Elisabet Sorde

Lectura a càrrec de la Tina Merino





Ofrena floral d'Eduard Amouroux

Ofrena floral de Carles Vallejo

Ofrena floral d'Antonia Jover

Ofrena floral d'Alfonso López

Paraules de Xavier Menéndez

Paraules de Josep Font

Comentaris